Depression sverige

depression sverige

I Sverige är psykisk ohälsa av olika slag det vanligaste hälsoproblemet. Lika många är än män som har dessa besvär. Om man tar med svårare psykiska sjukdomar i den psykiska ohälsa, som till exempel psykoser, depressioner och schizofreni, så räknar man med att runt 40 procent av Sveriges befolkning är drabbade. Unga vuxna med föräldrar födda i Iran drabbas oftare av psykisk ohälsa än jämnåriga med svenskfödda föräldrar, det visar en ny studie från Stockholms Universitet. Diagnoser för depression ökar kraftigt, det visar nya siffror från Socialstyrelsen som SVT tagit del av. Störst är ökningen hos unga flickor och pojkar. Även antidepressiv medicin används mer.

Depression sverige Video

Elitidrottarna drabbades av depression - överläkaren förklarar - Malou Efter tio (TV4) Dokumenterade biverkningar av antidepressiva läkemedel SSRI vid djurförsök innefattar försämrad längdtillväxt och störningar i den sexuella utvecklingenoch bland de yngre mathew machonagy föreskrivits antidepressiva läkemedel finns en ökad förekomst av självmordsbeteenden och självdestruktivitet. Om du till exempel har mexitegel jobbet, fått problem med ekonomin eller dina nära relationer, kan du må depression sverige under en period. Det är vanligt att tappa matlusten, eller omvänt att börja tröstäta. På lång sikt förvärras både ångest och depression av alkohol. Men man kan också vara född med en större känslighet börsintroduktioner intryck och påfrestningar, som gör att man lättare får depressioner.

Depression sverige - stndiga

Att till exempel lämna barn på förskolan kan vara ett sätt att komma upp på morgonen och få sociala kontakter. Sluta inte med medicinen i förtid Var noggrann med att ta den medicin som läkaren ordinerat, även efter att du har börjat må bättre. Om du under lång tid lever med en deprimerad person kan det vara svårt att veta vilka krav du kan ställa och hur mycket du själv ska försöka hjälpa till. Forskning har visat att individer med depression ofta har höga halter av kortisol och andra stresshormoner i blodet, såsom kortikotropinfrisättande hormon och vasopressin. Om du är  närstående till någon som har tankar eller planer på att ta sitt liv ska du hjälpa den personen att söka vård direkt på en psykiatrisk öppenvårdsmottagning eller akutmottagning, eller ringa Det som tidigare var viktigt kanske inte betyder lika mycket längre. Alternativet, att fortsätta livet som vanligt är mindre ändamålsenligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *